Vinterdäck till personbil

Precis som sommardäck så är vinterdäck utan tvekan mycket viktigt för att du ska kunna köra din bil effektivt och säkert. Eftersom nya vinterdäck ger bättre dragkraft och bättre väggrepp minskar du risken för att sladda och halka. Fördelen med nya däck är att de också minskar bränsleförbrukningen och förhindrar tidigt slitage av bilen. Om du har använt samma bil i många år är det därför dags att leta efter nya vinterdäck av hög kvalitet. Några uppenbara tecken på att du behöver byta däck är om du ser bulor, sprickor eller ojämnheter på däcket.
Att köpa vinterdäck idag är enkelt. På ABS Wheels skriver du bara in reg-numret på din bil i sökrutan och du får listat de däck som passar just din bil. Smidigare kan det inte bli och du har naturligtvis passningsgaranti på ditt köp.

Vanliga frågor om vinterdäck

1. Vilket mönsterdjup har nya däck?
Det generella kravet är att nya vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på tre millimeter och sommardäck 1,6 millimeter. Ju mindre mönsterdjupet är desto sämre grepp får bilen på vägen och risken för olyckor ökar.

2. Hur ofta köper man nya däck?
Hur ofta du bör köpa nya däck beror på ditt körsätt och antalet mil som bilen har åkt. En rekommendation är att låta en professionell inspektera dina däck noggrant efter fem års användning och göra en bedömning. Dock bör du som försiktighetsåtgärd byta ut däck efter tio års användning oavsett skicket på dem.

3. Var ska man sätta de bästa däcken?
Det råder konsensus om att de bästa däcken alltid bör monteras baktill på bilen oavsett det är två- eller fyrhjulsdrivet. Anledningen är att däcken på bakaxeln säkerställer kontrollen på vägen och förhindra vattenplaning.

4. Vilka däck sätter man fram?
Om du måste välja mellan fram och bak monterar du de slitna däcken framtill. Du tappar nämligen mycket kontroll och stabilitet om du har slitna däck som sitter bak.

5. Hur ser man skillnad på fram och bakdäck?
Du kan se skillnad på mängden slitage och slitagemönstret på slitbanan. Framdäck utsätts för mer slitage eftersom huvuddelen av bilens vikt ligger fram och att de måste bibehålla greppet vid inbromsning. Bakdäck kan inte svänga och därför kommer alltid riktningen på slitaget peka framåt.

6. När skall man ha vinterdäck?
Vinterdäck måste användas mellan 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Dubbdäck får användas mellan 1 oktober till 15 april samt när det är vinterväglag.
Hög med vinterdäck på lager
Vinterdäck